Septemberkuikens met een plusmama!

September, dan denk je aan de eerste bladeren die vallen.

September, dan denk je aan koeler wordende nachten die vooral ook langer duren.

September, dan denk je aan lekkere appels en peren.

September, dat zijn de eerste paddenstoelen en de geur van herfst die de kop opsteekt.

September, dat is ook opnieuw naar school en voor velen de eerste schoolstapjes.

Waar je vooral niet aan denkt in september, dat zijn jonge dieren en nieuw leven in de tuin.

En toch …

Onze groep los lopende (en zeg ook maar gerust los geslagen) Engelse kippen in de tuin, is het hele jaar niet tot broeden gekomen. Een hoogst uitzonderlijk gegeven. Wie thuis van deze Engelse krielen heeft lopen, heeft zich waarschijnlijk ook al meer dan eens de bedenking gemaakt dat het spreekwoord “kweken als de konijnen” best wel eens “kweken als de krielen” zou kunnen geweest zijn.

In alle andere jaren komen de hennetjes bijzonder gemakkelijk tot broeden. Ze zouden zich zelfs op een ping-pong balletje neerzetten …

Niet dit jaar dus. Het zou bijzonder interessant zijn na te gaan of dit nu een gevolg is van de zeer warme en droge zomer. Hebben ze gewoon geen zin gehad om te broeden omdat het té warm was? Of wisten de beestjes ook dat eventuele kuikens veel lagere overlevingskansen zouden hebben door de grote droogte en warmte? Feit is dat er tijdens de zomer ook veel minder eieren gelegd werden dan in andere jaren.

Van zodra het vanaf half augustus echter minder warm werd, was het wél prijs: broeden maar! En niet met de Franse, maar met de Engelse slag en ziehier het resultaat: septemberkuikens in de tuin!

Bovendien: het is ook zo dat van zodra één hennetje gaat broeden, de andere snel volgen. Het duurde dan ook niet lang of de dames zaten met twee op één nest en nu zorgen beide samen voor een zestal kuikens! Een plusmama dus om alles mee in goede banen te leiden.

En eigenlijk … is het een ménage à trois want er zit nog een derde hennetje op de overgebleven eieren in het nest en daar zijn intussen al twee extra kuikens uit gekomen. Als die één dezer dagen met de groep mee gaat lopen, hebben we meteen een heuse kuikencrèche in de tuin 🙂

Zijn ze niet schattig:

Geert, 8 september 2018.

Ps: Wil je op de hoogte blijven per e-mail van nieuwigheden op de site? Schrijf je dan HIER in voor onze nieuwsbrief!