Een reus in de tuin!

We hebben vandaag een reus in de tuin gevonden! Toch zeker in zijn soort. Tijdens de dagelijkse wandeling door de tuin, viel ons oog op een grote witte bol, ietwat verscholen onder de struiken in een verloren hoekje van de tuin.

Wat kon het zijn? Als je “het” ziet, denk je meteen in de richting van een ei, maar het is nogal aan de grote kant. Struisvogels hebben we niet en als dit een ei van onze loslopende krielkippen zou zijn, dan moet dat toch wel een groepswerk geweest zijn!

Neen dus: geen ei, maar een paddenstoel. Meerbepaald een reuzenbovist!

Reuzenbovisten groeien normaal gezien in een weiland, maar dit exemplaar heeft dus duidelijk voor onze tuin gekozen! Hij (of zij?) is er alleszins welkom.

Paddenstoelen, of het nu deze of een andere soort is, blijven toch altijd iets mysterieus hebben, vind ik. De ene dag zie je helemaal niets, een dag later staat er plots een groot exemplaar in je tuin. En deze is zeker groot.  Zoals je op de foto kunt zien, meet hij bijna een volle 25 cm.

Nog een ander cijfer om van te duizelen: planten verspreiden zaden, paddenstoelen maken sporen en veel! Dit exemplaar heeft er ongeveer 5 biljoen van! Dat is een 5 met 12 nullen erachter! Nu zijn ze nog aan het rijpen want de bovist is nog mooi wit, maar binnen enkele dagen begint hij te verkleuren en wordt dan bruin van kleur. Vanaf dan verspreiden de sporen zich in grote bruine wolken om elders een nieuwe bovist te laten groeien. Dat lukt lang niet voor elk spoor, integendeel. De groeikansen zijn maar heel miniem, anders zou het al vlug overal gaan krioelen van deze ballen!

De reuzenbovist een perfect eetbare paddenstoel en er zijn tal van recepten van te vinden. Er is echter een maar: op zich is hij totaal niet giftig en eetbaar, MAAR: hij heeft wel de eigenschap om zware metalen uit de bodem op te nemen en die in erg hoge concentraties op te slaan.

Tenzij je dus heel zeker bent dat hij op een propere bodem groeit, blijf je er toch beter af. In elk geval mag hij bij ons in de tuin gewoon mooi blijven staan! Ons eigen “reuzenei” 😉

Geniet nog van deze bovist in onderstaande filmpje.

Geert, 5 september 2018.

Ps: Wil je op de hoogte blijven per e-mail van nieuwigheden op de site? Schrijf je dan HIER in voor onze nieuwsbrief!