Donderdag 26 december 2019,

Dag beste lezers,

Het is alweer voorbij, … kerstavond bij ons thuis. Het feest waar we zo naar uitkeken. Heel veel voorbereiding ging er aan vooraf. Ik laat jullie even meegenieten van de kerstversiering. Je kon al een kerstboom zien in mijn vorige blog, maar er is meer, veel meer.

Fase 2 : een kerstboom evenwijdig met het plafond boven de tafel.

Deze werd uiteraard stevig vastgemaakt door manlief. Je mag het niet gedroomd hebben dat ie naar beneden komt tijdens het eten. Daarnaast nog een versiering in de vorm van een reuze suikerstok tussen de kasten.

Fase 3 : een verlicht kerstdorp in de veranda.

Fase 4 : de versiering in de inkomhal en de buitenverlichting.

En tenslotte de tafelversiering nog op het laatste moment aangebracht.

Dit jaar hebben we niks van versiering bijgekocht door gebrek aan tijd. Er werd uiteraard wel weer iets gebroken. Dat hoort er nu eenmaal bij als je van glazen versiering houdt. Maar we hebben nog steeds een grote verzameling!

De hamster van Lucinde werd schoongemaakt door dochterlief en kreeg een andere plaats, voorlopig. Zo kon iedereen optimaal van het kerstdorp genieten.

Pff, ik hoor al sommigen zuchten, bij al dat werk. Maar dat hoort erbij, dat schept ook een band. Familietijd, samen versieren met kerstmuziek op de achtergrond.

En dat is niet het enige, ondertussen was het ook nog examentijd, met schitterende rapporten als resultaat. Ook de bureau werd aangepakt, geschilderd, kasten leeggemaakt en verzet, opnieuw gevuld. Een voormiddag naar de ikea om nog nieuwe kasten te kopen. De 23 ste december werden ze nog ineen gezet en opgevuld. Oef, net op tijd klaar.

De vierentwintigste werd tenslotte ook nog een drukke dag van poetsen, eten klaarmaken, nog een paar laatste boodschappen, de laatste kaartjes in de bussen gaan steken, de tafelversiering en dan nog snel douchen.

Oei, daar zijn de eerste gasten al en ik ben nog niet klaar. Maar de rest van de familie vangt dit wel op. De familie is dan ook een tijdje onder weg en weet niet hoe het verkeer zal zijn. Geen probleem, Lucinde houdt ze wel bezig. De stemming is meteen goed.

Dan nog even wachten op de rest van de familie en het feest kan beginnen! Onder de kerstboom liggen voor iedereen kleine cadeautjes. Alles draait rond het gezellig samenzijn, er ten volle van  genieten, lekker eten en drinken, plezier maken. Zalig toch?

De familie gezellig samen is voor mij het grootste geschenk, daar kan niets aan tippen. En het kerstmenu is zoals ieder jaar hetzelfde en dat is heel lekker!

Maar nu, voor het eerst sinds dagen, weer eens naar buiten. Het is niet warm, alweer een grijze dag met een snijdende wind, maar het is droog. Toch is het geen winterweer. Het gras nog steeds frisgroen. Een heggemus zit in de forsythia, een koolmees een beetje hoger kwettert erop los. Dan vliegt hij in de Akebia die nog volop in blad staat.

De bladeren zijn wel zwart verkleurd, maar toch.  Mijn kruiden in potten staan nog steeds op mijn terras : tijm, salie, peterselie, koriander frisgroen en …. de rozemarijn staat ook nog eens te bloeien.

Gekwetter van de koolmees en tjiep, tjiep vullen de lucht. Deze morgen zat hier nog een bonte specht in het gras te pikken. Misschien zocht hij noten. Vogels en eekhoorns steken die volop in de grond.  Ik heb daarnet ook een nieuwe mezenbol gehangen, hij was al een tijdje op. Deur dicht en de koolmees zat er al gretig in te pikken. Niet te doen, hoe ze alles in de gaten hebben.

Maar nu even naar de voortuin wandelen. De treurwilg is flink bijgegroeid dit jaar na de snoei.

Sommige takjes hangen alweer bijna tegen de grond. Ze bewegen sierlijk mee met de wind. Dan hoor ik het getik van een specht tegen een boom. En plots verschijnt daar de eekhoorn. Ik sta aan de grond genageld en kijk hem nieuwsgierig aan. Hij ziet me niet. Hij huppelt dichterbij over een liggende boomstam draait dan een paar meter voor mij af over de lege hostapotten om zo langs het huis achter het hoekje te verdwijnen. In de verte het geluid van een kettingzaag…

En daar staat de struikkamperfoelie te bloeien. steeds meer bloemen komen open.

Ons prieel, de rieten zeteltjes en Kjell zijn hertjes zijn bedekt met een slinger kerstlampjes.

Deze gaan straks aan met een timer. Een koolmees vliegt vlak voor mijn neus voorbij. In de lucht de roep van een buizerd, op de achtergrond een haan die kraait. Ik luister en geniet van de rust. Als ik naar boven kijk zie ik de grijze lucht. Binnen branden de lichtjes in de kerstboom, het is er gezellig warm.

Tussen het groene mos zitten wit-bruine mini zwammetjes.

Even piepen in het eekhoornvoederhuisje, er zitten nog veel noten in. Zou hij hier daarnet in gekeken hebben? Op de oprit draai ik me nog even om en bekijk nog eens de voortuin. De bijna kale beuk steekt mooi af tegen de grijze lucht. De kamperfoelie licht op met zijn vele geurende bloemetjes en de wilg staat met zijn donkerbruine stam en zijn gele, zwaaiende twijgen stevig in de grond. Nu loop ik langs de andere kant terug naar achteren. En,… het is begonnen. De toverhazelaar aan de achterkant van ons huis bloeit.

Ik breek enkele takjes van vaste planten af zodat ik er een beter zicht op krijg. Dan zie ik de koolmees weer. Hij zit in Nestor, the cherrytree, weet je nog?

Terwijl ik verder naar achteren loop kom ik langs een paar mooie varens.

In de vogelkooi is het een drukte van jeweltste. De verschillende takkenwallen zien er mooi uit.

Een metalen kip piept uit een verlaten hok.

Ik loop langs de vogelkooi, achterom. Hier staat de winterjasmijn te bloeien.

Een klein huisje en een kastje met vaasjes prijkt tegen de vogelkooi.

Een oud klokje hangt aan een paal. De wind blaast door de beukenhaag rond de moestuin. Manlief maakt filmpjes voor zijn youtube kanaal. De Viburnum vormt roze bloemknopjes in schermpjes, terwijl de vlinderstruik met zijn blauwgrijs blad de border kleurt.

Vandaag is een rustdag na al dat werk en feesten. Iedereen is moe.

De kippen mogen weer eens buiten, de eenden nemen een bad. Met hun kop in hun pluimen maken ze zich netjes of ze schudden zich eens lekker uit.

De schaapjes een beetje verder genieten van dit weer met hun dikke winterjas aan. En ik ga maar weer naar binnen. Het is tijd om te gaan eten.

Dag lieve sebrights, lekker zenuwachtig in het hok, geniet nog van jullie dag.

Dag lieve lezers, geniet nog van deze mooie periode en weet dat de dagen alweer aan het lengen zijn!

Groetjes

De Tuinvrouw