CSI Keigathof: de eierdief!?

Geert – 16 oktober 2018

Er zit een dief in onze tuin! Een dief die er zelfs niet voor terugdeinst om tot op ons terras te komen …

Wat is er aan de hand dan? Wel: simpel: we hebben nogal wat kippen lopen – ja, écht … voor wie het nog niet wist – en die leggen nogal wat eieren, dus: regelmatig worden er wel eens eitjes gegeten.

De resten van het eierfestijn, lees: de lege schalen, gaan dan terug naar afzender. Die worden effectief in geplette vorm terug aan de kippen gegeven. Die kunnen die kalk immers goed (terug) gebruiken ofwel recyclage en hergebruik op zijn best.

Als dat eieren eten ’s avonds gebeurde, dan worden die lege eierschalen in de avond wel eens in een pot op het terras geplaatst, zo ook het voorbije weekend. Echter: ofwel weten we het zelf niet meer goed, ofwel is er iemand of iets die in het weekend ’s nachts die lege schalen over het terras verspreidde en meesleurde een stuk de tuin in.

Wie, o wie had dat gedaan want tot nader order lopen lege eierschalen bij mijn weten niet vanzelf terug de tuin in …

Er zijn diverse mogelijke dieven denkbaar. Vos? Muis? Een rat? Eksters? Kauwen? Of gewoon een zeer hongerige kat die passeerde?

De oplossing van het raadsel zit hem er uiteraard in de dief op heterdaad te betrappen, maar aangezien een hele nacht waken op het terras niet meteen de meest aanlokkelijke opdracht is, hebben we maar even een ‘cameraval’ opgezet: het wildcameraatje bevestigd op het terras en een nieuwe pot met lege eierschalen geplaatst en …

Jawel: de eierdief staat erop! Een uit de kluiten gewassen egel kon het festijn uiteraard niet aan zich laten voorbijgaan en opportunist als een egel is, komt hij of zij uiteraard eens uitzoeken of er toch niet nog wat eetbaars tussen de lege schalen zit. Aan het formaat van de egel te zien, is het een flink volwassen exemplaar. Waarschijnlijk een vrouwtje. Die diertjes zijn nu op hun zwaarst en zijn flink aangevet om straks de winter al slapend door te komen en dan in het voorjaar opnieuw wakker te worden.

Enfin: beelden zeggen meer dan woorden … :