Zaterdag 20 maart 2021,

Dag beste lezers,

Na mijn tasje koffie bij de tv merkt manlief op dat er drie reeën te zien zijn op het weiland wat verderop. Deze kans kan ik echt niet laten liggen, dus neem ik de verrekijker en ga naar buiten. En ja, hoor daar staan ze ! Drie vrouwtjes eten van het frisse, groene gras in de wei, een vierde vrouwtje aan de bosrand houdt de omgeving nauwlettend in de gaten. Misschien zitten er nog meer reeën in het bos, maar die kan ik niet zien. Meestal zit er ook nog een mannetje bij. Ik besluit om wat meer naar achteren te wandelen tot net voorbij het kippenhok. Daar kan ik ze van iets dichterbij bekijken. Het vierde vrouwtje is ondertussen verdwenen in het bos. De andere drie staan nog rustig te grazen. Wat zijn ze toch mooi ! Ik kan er zo van genieten. Dan wandel ik nog even tot aan de bosrand om te kijken of mijn meisjes te zien zijn.

Helaas, ze zijn nergens te bespeuren. Er komen wandelaars met honden aan. Eén komt er van links, een ander komt van rechts. Ze kruisen een beetje verderop en maken een praatje. Ik trek me terug en ga weer naar binnen. Op de terugweg kom ik manlief tegen. “Ze zijn alweer verdwenen.” zegt ie. Mooie start van dag denk ik dan !

Na het ontbijt trek ik met de kodak naar buiten. Manlief is aan het schilderen. De deuren van het tuinhuis worden wit.

Maar dat is nog maar een primer. Woensdag hebben we met zijn tweeën het terras gelegd. De berg stenen is verwerkt. De planten kunnen weer opgelucht ademen. Zucht … Voor de eerste keer dat we dat zelf doen ben ik best tevreden met het resultaat. Ok, het is niet perfect, maar dat hoeft ook niet. Ik ben best wel fier. Het was een zware klus, maar “we did it !”.

Later deze week heeft manlief de rotte planken verzameld en op de aanhangwagen gelegd naast de rieten zeteltjes.

De rieten zeteltjes van bomma en pépé staan geduldig te wachten op hun laatste reis. Volgende week hebben we een afspraak op het containerpark.

Ik wandel wat door de tuin en zie de Magnoliaknoppen zwellen.

De Forsythia bloeit al meer en de groene blaadjes van de struik ernaast lopen steeds verder uit. De Mahonia bloeit geel geurend.

In de voortuin staan witte Primula’s te bloeien aan de voet van de dode treurwilg.

De boedda zit verstopt onder een dak van gele bloemen.

De grote keizerskronen hebben slechts drie bloemknoppen maar wel vijf stelen.

Langzaam maar zeker groeien ze bij. Het andere groepje keizerskronen krijgt gele bloemen … binnenkort. Die ene Camelliabloem is volledig open gekomen.

En ook hier in het voorste park domineert de gele kleur van de Forsythia naast het roze van de Prunus.

Ik wandel terug naar achteren. In de schaduwtuin bloeien witte maartse viooltjes.

Je moet ze van dichtbij bekijken, want de犀利士
bloemetjes zijn klein, fijn maar heel mooi. Voor de composthoop ligt het bloeiende Vincatapijt. Het wordt steeds mooier. Dan verlaat ik de schaduwtuin en loop het weiland op. Voor de serre sla ik rechtsaf. De liggende wilgen bloeien volop.

Een luid gezoem bereikt mijn oren. En wat een drukte is het hier ! “Eindelijk” zoemen de bijen ” minder wind en de juiste temperatuur. Het is de moment”. Ze vliegen zoemend rond en landen op de bloeiende katjes. Hun pootjes hangen vol met stuifmeel en met hun snoet verzamelen ze nectar. Wat ben ik blij dat we onze bijdrage kunnen leveren aan de Urselse honing van Werner !

Dan wandel ik verder genietend van de vele mini paaslelies die hier en daar verspreid op het weiland staan te bloeien. Zo liefelijk, met hun bloemhoofdjes lichtjes gebogen. In de oude appelaar wordt de maretak steeds groter.

Ik kan hem nu duidelijk zien, zeker nu er nog geen blad aan de boom en de klimroos hangt. Daar moet ik van profiteren en nog snel wat foto’s van maken ! Een beetje verderop staat onze bleke Forsythia te bloeien. En dan …. zie ik plots de kop van een damhert verschijnen.

Daar zijn ze weer mijn twee meisjes. Wat een feest, mijn hartje juicht !

Ik probeer wat foto’s van ze te maken en volg ze naar achteren tot achter de oude paardenstal. Ik praat zachtjes met ze. Dan laat ik ze met rust, zodat ze rustig kunnen verder grazen.

Mijn dag zit weer helemaal goed. Ik ben simpelweg gelukkig.

Ik hoop dat jullie ook van die leuke momenten kunnen beleven. Geniet ervan

Warme tuingroeten

De Tuinvrouw