Groot Dikkopje – Ochlodes sylvanus

Deel deze pagina met je vrienden!

Het groot dikkopje is een kleine dagvlinder uit de familie van de dikkopjes. Het is een vrij algemeen vlindertje dat echter misschien wel nogal snel over het hoofd gezien wordt en verkeerdelijk kan aanzien worden als een motje. Toch is het een dagvlindertje. Het is in tegenstelling tot de naam, toch maar een klein vlindertje, maar wel één van de grotere van deze familie. Het kan een 2 tot 3 cm groot worden. Het is een zenuwachtig rondfladderend vlindertje, dat wel heel gemakkelijk gaat zitten rusten op bloemen en planten. In rust zit het meestal met de vleugels gesloten.

De kleur van de vleugels is bruin, maar het groot dikkopje heeft een aantal opvallend zwarte geurstrepen op de voorvleugels. Op de achtervleugels zijn de uiteinden duidelijk een stuk donkerder. De voelsprieten van het groot dikkopje hebben op het uiteindelijk een paar kleine haakjes, daarmee onderscheidt deze zich van zijn andere familieleden zoals het geelsprietdikkopje en het zwartsprietdikkopje.

De vlinder vliegt in één generatie van eind mei tot in augustus en is veelal te vinden in wilde bloemenweiden, bosranden en akkers. Het is verzot op de nectar van bramen, knoopkruid, distels en ook lavendel. In tuinen zul je hem minder snel aantreffen, alhoewel hij ook daar wel regelmatig te zien is. Zeker op lavendels en vlinderstruiken is het toch een vrij veel geziene passant. De rups leeft van grassen, maar die zal je niet zo snel aantreffen. Hij is groen en heel onopvallend. De soort overwintert als half volwassen rups die zich inspint aan de voet van graspollen.

Hier nog een link naar een video waarin deze kleine vlinder de hoofdrol speelt: