Gehakkelde aurelia – Polygonia c-album

Deel deze pagina met je vrienden!

De gehakkelde aurelia. Een dagvlinder met een moeilijkere naam, maar een blik op de foto leert ons waarom die zo heet. De randen van zowel de voorstel als de achterste vleugels van dit juweeltje zijn effectief helemaal gekarteld of gehakkeld. Het is een felle verschijning die diep oranje-bruin is. Ze is van dezelfde familie als atalanta, dagpauwoog, kleine vos, distelvlinder …

Dit is ook een vrij algemene vlinder, maar in tegenstelling tot zijn familiegenoten zoals atalanta, kleine vos etc … zal deze nooit in heel grote aantallen op dezelfde plek te zien zijn. Je ziet hem wel overal, maar meestal gaat het telkens maar om een paar exemplaren.

In rust en zeker als ze ergens tussen dorre bladeren zit te rusten, kan je zomaar over deze vlinder heen kijken. Het is pas als hij opvliegt dat je hem dan opmerkt. Nochtans is er ook op de onderzijde van de vleugels een uniek kenmerk te vinden; daar staat een kleine witte ‘c’. Die ‘c’ komt terug in de Latijnse naam van de vlinder: polygonia c-album.

De vlinder vliegt bij ons in twee generaties. Een eerste vliegt van juni tot eind augustus. Deze eerste generatie zorgt voor rupsen en die zorgen dan voor een tweede generatie vlinders die van eind augustus tot eind mei te zien zijn. Ja, tot eind mei. Dit is één van de weinige vlindersoorten die bij ons kan overwinteren. Je kan de vlinder in de winter soms zien zitten onder een houtwal, in een garage of een tuinhuis. De vlinder zit daar dan roerloos stil met opgevouwen vleugels en het lijkt wel alsof die dood is. Dat is echter maar schijn. De vlinder heeft zijn metabolisme zo goed als stilgelegd en kan op die manier de winter doorkomen. Wanneer je zo een vlinder in de winter tegenkomt, laat die dan gewoon zitten waar hij zit en verstoor hem zeker niet want dat overleeft het beestje niet. In de lente wordt die vanzelf weer wakker.

De rupsen leven vooral van brandnetels (zo zijn er veel, dus laat ergens in een hoekje van je tuin gerust wat brandnetels staan, zo kunnen we ook in de toekomst nog van deze en vele andere mooie vlinders blijven genieten). Ook wilg, hop en iep staan op het menu van de rupsen. Je zult de rupsen overigens niet zo snel vinden, ze lijken immers op uitwerpselen van vogels en zijn dus bijzonder goed gecamoufleerd.

Hierbij ook nog een filmpje van deze prachtige vlinder: