Bonte brandnetelmot – Anania hortulata

Deel deze pagina met je vrienden!

De bonte brandnetelmot is zoals de naam het zelf al zegt, geen dagvlinder, maar een mot. Het is een mot uit de familie van de grasmotten, maar ze is ook dagactief. Dat wil zeggen dat ze niet enkel in de nacht vliegt, maar ook overdag kan te zien zijn. Een andere naam voor deze mot is de bonte brandnetelroller.

Deze mot wordt tussen de 2.5 tot 3 cm groot en is ook heel gemakkelijk te herkennen aan de tekening. Er zijn nog een paar motten die er goed op gelijken, maar met een beetje oefening, haal je deze er wel zo van tussen. De overheersende kleuren zijn zwart en wit met ook wat geel er tussen. Vooral op het lijf heeft ze gele kleuren, de vleugels zijn overwegend zwart en wit.  Ook de bonte bessenvlinder (ook een mot) heeft deze kleuren in deze combinaties, maar die is toch een stukje groter en komt ook veel minder voor. De bonte brandnetelmot is daarentegen erg algemeen. Ze vliegt in de maanden juni en juli. Overdag rusten de meeste exemplaren in de begroeiing, maar ze vliegen gemakkelijk op en je kunt ze dus gemakkelijk spotten. Er zijn er ook die gewoon overdag rondvliegen en zich tegoed doen op bloeiende planten in je tuin aan de nectar.

Ook zoals de naam het al zegt, leeft de rups van brandnetels. Nog een reden om dus hier en daar wat brandnetels te laten staan. Er zijn immers heel wat vlinders, zoals motten als dagvlinders, die van brandnetels leven. De rups is groen en valt tussen de bladeren weinig op. De soort overwintert als rups.