Spannend!

De eerste blog op onze nieuwe site. Spannend! Een nieuwe site is al spannend en de eerste blog al zeker! Niet dat een blogtekst schrijven het moeilijkste is, daar hebben we wel al wat ervaring mee, maar dit is wel de eerste tekst op onze nieuwe site!

De vraag die dan ook al even opborrelt, is: waarover te schrijven in deze eerste blog? Het moet uiteraard over de tuin en/of over de natuur in het algemeen gaan, want dat is de opzet van deze site. Hier de verhalen brengen die niet passen op die andere site (de weersite geertnaessens.be uiteraard).

De bedoeling van deze blog is een ei kwijt kunnen over wat er in de tuin en de natuur te vinden is. Spannend dus! Het is niet de bedoeling een regelmaat in deze teksten te stoppen, maar meer zoals het komt en gaat. Even dieper ingaan op wat er op het pad komt. Er moet wat spanning in blijven en we schrijven gewoon over wat er in de tuin of elders ons pad kruist. Het kan best zijn dat er dus perioden zijn met verschillende teksten in één week terwijl het op andere momenten misschien wel enkele weken stil blijft … Kwestie van er wat spanning in te houden.

Een aantal onderwerpen stonden al op het lijstje.

Wie of wat zou de spits mogen afbijten? Het lang verwachte verhaal over de verschillen tussen bijen en wespen? Neen, die niet. Die houden we voor één van de komende gelegenheden.

Een speciale bloem dan die rond deze periode van het jaar bloeit of een verhaal over één van onze tuinbewonende dieren? Of wij die weer aan een nieuw tuinproject werken? Neen, ook dat niet.

Eergisteren waren we er uit! Het zou een blog worden over onze tomatentaart, gemaakt met tomaten uit de eigen serre. De foto’s waren er al, een begin van de tekst ook. Spannend! Het zou er gaan komen. Benodigdheden: tomaten uiteraard, een taartvorm en wat andere groenten met wat kruiden en peper en zout. En dan natuurlijk nog een vlotte pen die één en ander door elkaar klutst en aan elkaar mixt.

Yes, ons onderwerp was er! Tot deze middag …

Want: een spanner-rups dreef de spanning nog op en besliste daar vanmiddag anders over! Letterlijk dan. Hij kruiste zomaar mijn pad bij het struinen door de rozentuin. Enfin, kruisen, … Eigenlijk zat hij daar maar te zitten.

Zoek de rups!

Spannend, maar dan in de andere zin van het woord: spannend van de ene tak naar de andere. Foto’s zeggen meer dan woorden. Dus daar is ie dan op de foto hierboven: de spanner. Niet spieken en niet naar onderen scrollen! Eerst zoeken naar de rups op deze foto: gespannen zit hij te wachten op een rozentak. Het is meteen een erg groot exemplaar: zo’n 8 cm lang.

Hoe … Niet te zien op de eerste foto? Wacht, even inzoomen dan want hij is er wel degelijk! Hieronder zie je hem al heel wat beter zitten wanneer we wat beter inzoomen op deze ene rozentak:

Zie je de rups al?

Gecamoufleerd als hij is, zie je hem amper zitten en het is zeker ook niet meteen de meest beweeglijke rups. Spanners zijn er voor gekend om heel stil te zitten en traag te bewegen. Ze lijken op een tak zodat ze niet zichtbaar zijn voor vogels die wel een lekkere rups lusten.

Je oog moet er echt als het ware op vallen, maar ze verraden zich ook wel een beetje door de blaadjes er rond die opgegeten zijn. Ook hier zie je duidelijk de vraatsporen die de rups achterliet. Hieronder een derde foto met een totaalzicht op de hele rups.

Tadaa! Daar is de rups!

Je zou er haast boven en onder bij verliezen want wat is nu achter en wat is voor aan deze rups? Heel simpel: de voorkant zit daar waar de pootjes zitten. Net als alle insecten, hebben ook rupsen drie paar pootjes, zes in totaal dus en die zitten vlak achter de kop. Hoezo? Hoor ik je al denken want aan de achterkant zitten toch ook pootjes? Klopt, maar dat zijn geen echte. Dat zijn enkel steunpootjes en die horen niet bij de echte zes pootjes.

Detail van de kop van de rups

De spanner in kwestie hier is een rups van de peper en zout vlinder. Een mot die wit en bruin “gepeperd” is en diverse kleurvariaties kan tonen als vlinder en zo komen we toch wel een beetje terecht bij onze tomatentaart 🙂

Hieronder ook nog een foto met twee vlinders.

Hierbij zie je meteen dat de mot effectief diverse kleuren kan hebben, ergens iets tussen peper en zout in.

Ook de uiteindelijke kleur die deze rups als vlinder zal krijgen, blijft dus een spannende uitkomst en zo zijn we waar we begonnen zijn:

Het is allemaal al even spannend …

Twee peper- en zoutvlinders

Geert.

Ps: Wil je op de hoogte blijven per e-mail van nieuwigheden op de site? Schrijf je dan HIER in voor onze nieuwsbrief!