Donderdag 6 februari 2020

Dag beste lezers,

De dag begint met een blauwe lucht. De zon verspreidt een rode gloed over het landschap. De boerenpaarden staan te grazen in de wei aan de overkant van de straat. Alles straalt rust uit, een nieuwe dag begint.

Eindelijk is het gelukt, de zon heeft de grijze wolken verdreven. Na het ontbijt stonden plots de twee meisjes (damhert) in onze voortuin. Oei,oei, let op voor de krokussen!

Ook een goedemorgen. Hun adem verdampt in de koude lucht boven hun snoet. Hoe zijn die hier weer terecht gekomen, het hekken is toch dicht? Even denken, tja gisteren was het wel al laat toen ik het sloot. Misschien zijn ze gisterenavond nog naar binnengekomen en konden ze daarna niet meer weg.

Maar bon, ze staan daar in de voortuin en kunnen duidelijk nog steeds niet weg. Ze lopen dan maar terug naar achteren. Wacht, nu kan ik ze even niet zien. Ah, ze staan daar naast de trampoline naar elkaar te kijken. Even overleggen, hebben we een plan B? Rustig blijven, het komt wel goed. Ik zal ze dan maar een handje helpen. Even het hekken open zetten. En dan langs de andere kant rond het huis lopen en langzaam naar de damherten toe stappen. De meisjes lopen naar de voorkant van het huis, met de oren en ogen goed open. Dan zien ze dat het hekken open is en weg zijn ze. Behoedzaam lopen ze de straat op. Even kijken en dan verdwijnen ze in de weilanden, richting bos.

Ok, mijn dag is alvast goed begonnen. Nu is het tijd om naar de markt en de winkel te gaan.

Terug thuis, alles op zijn plaats gezet en gegeten. Buiten is het best warm voor de tijd van het jaar. Het zonnetje schijnt en de krokussen staan open.

Het is het moment om wat mooie foto’s voor mijn nieuwe blog te maken. Ik neem de kodak en ga naar buiten, de voortuin in. En kijk, er zitten al bijen op de krokussen!

Af en toe valt er een bij uit de lucht op mijn jas of op mijn hoofd. Wat zou je willen, het is pas februari en eigenlijk nog te koud voor de bijtjes. Maar er is gelukkig geen wind en ze kunnen zich opwarmen in de zon. En daarna zijn ze weer weg,  naar de korf of een bloem.

Dag na dag zijn er meer krokussen boven de grond verschenen. En dan maar wachten op de zon… .  Wat was ik blij dat ze vandaag scheen toen ik opstond!

Ook de sneeuwklokken zijn overal uit de grond gekropen. Ze staan in hele groepen bijeen en komen steeds hoger.

Gisteren en vandaag ben ik dan maar wat begonnen met de tuin op te ruimen. Zo komen de bollen en andere planten beter tot hun recht. Ook de wilg achteraan kreeg een snoeibeurt.

Enkele gesnoeide takken zijn wat ingekort terug in de grond gestopt aan de wilgenhut.

Overal in de tuin staan helleborussen te bloeien.

Bijna overal doen ze het goed, enkel aan de achterdeur staan ze duidelijk niet graag.

Blijkbaar staan ze het liefst onder struiken.

Die gaan we dus best eens een ander plaatsje geven binnenkort.

De kamperfoeliestruik staat nog altijd erg mooi, evenals de gele ribes een beetje verderop.

Naast de blauwe mini irissen staat een wit met blauwe te bloeien

en in een ander park een donkerpaarse.

In Lucinde haar tuintje staan de sneeuwklokjes gezellig bijeen.

Op de berg zwarte compost zijn bruine bekerzwammen verschenen.

Hoe wonderbaarlijk is toch de natuur.  De gele winterjasmijn is echter uitgebloeid.

In Kjell zijn tuintje bloeien oranje en paarse krokussen …

Terwijl ik met mijn schriftje in de tuin loop gaat de zon langzaam onder. Ze zet de bosrand en de beukenhaag in een rode gloed.

De gele toverhazelaar staat volledig open.

Een koolmeesje zit in de berk te zingen, de parkieten kwetteren er gezellig op los. Een hond blaft aan één stuk door. Terwijl ik naar achteren loop komen de kippen en eenden me tegemoet.

Hallo, mijn lieve beestjes, is het leuk hier in de tuin?  Ik loop er langs, nog even naar helemaal achteraan. Onder de oude perelaar staan de paaslelies bijna te bloeien. Het is nog slechts een kwestie van enkele dagen. Zot, hé?

Een beetje verder staan de knoppen van de witte Chaenomelis op springen. Er staan zelfs al een paar bloemen open. Ondertussen is de avond gevallen, het koelt snel af. Ik luister nog even naar de vogels en ga dan naar binnen.

Zo dat was het weer, tot binnenkort

Warme groeten

De Tuinvrouw