De keizersmantel is één van onze grootste inheemse vlinders uit de familie van de Nymphalidae, waaronder de vossen, parelmoervlinders en weerschijnvlinders geklasseerd worden.
De vlinder is onmiskenbaar en kan niet verward worden met andere vlinders. Het is een gracieuze verschijning en als je de vlinder tegenkomt, herken je die onmiddellijk. De vlinder is vrij zeldzaam, alhoewel die in het voorbije zomerjaar toch op vele plaatsen en in diverse tuinen werd gezien. Misschien dat de grote droogte daar voor een stuk tussen zit. Enerzijds hebben de vlinders daarbij kunnen profiteren van het lange en mooie zomerweer, maar anderzijds werden ze daarbij uit hun natuurlijke leefomgeving gedwongen waardoor een aantal exemplaren zijn gaan zwerven.
De vlinder vliegt van mei tot september met een piek in de maand juli. De natuurlijke leefomgeving is loofbos waar ze aangetroffen kunnen worden langs de bosrand en in open plekken of dreven langs het bos met veel bloemen. Daar doen ze zich tegoed aan de nectar want de vlinder heeft daar door zijn grootte een grote behoefte aan.
De vrouwtjes zijn wat donkerder en iets groter dan de mannetjes. De mannetjes zijn fel oranje en hebben wat meer strepen op de vleugels. Op de foto hierboven zie je een vrouwtje. De video hieronder toont dan weer een mannetje. Er zijn dus wel wat verschillen te zien.
De rupsen leven op bosviooltjes en zijn daar nogal kieskeurig in. Andere waardplanten zijn er amper of niet. De soort overwintert als klein rupsje en verpopt dan het jaar nadien om dan weer als vlinder uit te poppen.
De keizersmantel is bij ons erg zeldzaam en bedreigd. Hieronder nog een video met keizersmantels in Het Leen in Eeklo, waar nog een behoorlijke populatie te vinden is.